Ana içeriğe atla

Karton Kutu ve Keçeden Oyuncak Firin Yapımı

el yapımı oyuncak fırın

Minnosum kucuk hanim halasının bıcırığı Azra icin yaptigim keceden yiyecekleri (onları da sırasıyla paylaşacağım insallah) pisirecek fırın da lazım diyerek giristim ise. Bu kutu ikeadan 3tl civari aldigim ve hobi malzemelerimi doldurduğum kutuydu. Gözüme kestirince içini boşalttım ve kaplamaya başladım. Hem oyuncak fırın hem de yaptığım yiyecekleri koyacak kutu oldu.

Kullandığım malzemeler: 
İkeadan aldığım kutu
Kırmızı, gri, siyah ince keçe
Fırının tutacağı için bir parça kırmızı kalın keçe
4 kola kapağı
iğne, naylon iplik
Tükenmez kalem
Maket bıçağı
Tahtakaleden aldığım 1tl lik uhu

1. Öncelikle kutunun üç yüzeyini uhulayıp siyah keçeyle kapladım, Arkaya ve alta gelen kısımları fazla keçe kullanmamak için kaplamadım siz isterseniz o kısımları da kaplayabilirsiniz. 
Kutunun kapağına resimde gördüğünüz gibi üst kısmını biraz daha boşluk bırakarak gri keçe yapıştırdım, bu gri keçemiz oyuncak fırınımızın camı olacak ve fazla bıraktığımız boşluğa fırınımızın kulpu eklenecek.


2. Ocak kısmına denk gelecek kısım ve gaz açma düğmeleri için iki dikdörtgen kestim. Ölçülerle yapmadığım hem herkesin elinde olacak kutu farklı olduğu için, göz kararı şekildeki gibi yapabilirsiniz. 

Ocak kısmı için küçüklü büyüklü 4 adet siyah yuvarlak kestim. Üstüne de ocak havası vermesi için kırmızı keçeden yuvarlak kesip dıştan içe doğru ince şerit halinde kestim, siyah keçenin üstüne katlar arasında aralık bırakarak yapıştırdım en son da gri keçenin üstüne diktim, ben diktim ama siz yapıştırabilirsiniz. (Fırını yapmaya başladığımda aklımda başka fikirler vardı ondan diktim ben:))


3. Sıra geldi oyuncak fırınımızın gaz açma düğmelerinin yapımına. Bu bölüm için gri keçemizi hazırlamıştık. Kullanacağımız kola kapaklarından az büyük bi yuvarlak nesne bulup keçenin üstüne eşit aralıklarla 4 yuvarlak çizdim. çizdiğim yuvarlakların 4 köşesine resimdeki gibi çizik attım. 

Düğmeler için ise, maket bıçağıyla kola kapaklarının üstüne iki delik açtım. Kapak keçenin üstüne sürtünce uçtaki pürüzler takılıyordu maket bıçağıyla bu kısımları da temizledim. 

Şimdi kapakları dikeceğiz. Gri keçe ince olduğu ve oyun sırasında çabuk yırtılmaması için altına bi parça keçe daha ekledim ve kapakları çizdiğim yuvarlaklara ortalayarak diktim. Naylon ip kullanmak gerek, pamuk ipler çabucak kopabilir. Diktikten sonra çirkin görünmemesi için en üstüne yuvarlak kırmızı keçe kesip yapıştırdım. Bu kısım için işimiz bitti, ocağın yanına yapıştırabilirsiniz.

Bir de püf nokta; dikerken aynı noktaya yakın kısımlara dikmeye çalışın ki kapak döndürelebilsin.


4. Son olarak oyuncak fırınımızın önü kaldı. Kutunun kapağını saracak şekilde siyah keçeyi ayarladım ve ortasında fırının camı için ayarlayıp yapıştırdığım keçeden az daha küçük bi dikdörtgen parça kestim. Bunu ortalayıp kesmek biraz zor oldu. Siz tercihinize bağlı olarak cam olacak gri keçeyi üste de yapıştırabilirsiniz. Sanırım öyle yapsam daha kolay olurdu.

Parçayı hazırladıktan sonra hemen yapıştırmıyoruz tabiki. Öncelikle kulpu hazırlayıp dikmemiz gerekiyor. Dikelim çünkü, yapıştırırsak oyuncak fırınımız açılıp kapatırken kulp çabucak kopabilir.

Kulp yaparken tok durması için, ben de kalın keçe vardı, kalın keçe kullandım. İsterseniz kırmızı ince keçeyi bir kaç kat yapıp dikerek veya birbirine yapıştırarak kalınlaştırabilirsiniz. Kalın keçenin her iki kenarından da içeriye biraz kıvırarak diktim, bunu kulp havası oluşturabilmek için yaptım. 

Bu hazırlığı yaptıktan sonra en son kapak için hazırladığım keçeye kulpu ortalayarak diktim. Anlatması zor oldu inşallah ifade edebilmişimdir, fotoğraflardan faydalanabilirsiniz.


5. Son aşama olarak da hazırladığımız parçayı kapağa yapıştırdık. 
                  
Ta ta taam karton kutu ve keçeden yaptığımız oyuncak fırınımız bitti :)

Dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım, biraz detaycı olduğum için detaylı anlattım boğmamışımdır inşallah, fotolardan bile anlaşılabilir aslında nasıl yapıldığı. Sorularınız olursa buralardayım.

Kızçeme henüz götürmedim inşallah mutlu olur, biz çok severdik küçükken böyle şeyler. 
Sizin kızçelerinizin de hep mutlu olması dileğiyle hoşça ve sevgiyle kalın :)




Bi abla buldum, çok pratik şekilde mutfak takımını dizdi :-) Videosunu çekmiş, konuşmasından bişey anlamasak da yapılışı anlaşılır. Videoya da gözatabilirsiniz.



Popular Posts

Baby Nest / Bebek Yuvası Yapılışı

Minnak yiğenim Kerem'imiz için kardeşceğizimin abla bana bundan yapar mısın demesiyle haberim oldu varlığından, Güzel de oldu :)  Bu amacla ise baslayip ayni kumasla alt açma bezi ve emzirme yastigi da yaptim.
Bebek yuvası, baby nest, kuş gözü diye adlandırılan mini bebe yatağı. Bebeğin gece yatakta yanınıza aldığınızda ezilmemesini sağlıyor. Tabi yatak gibi de kullanabilirsiniz. Salonda mutfakta bebeğinizi yanınıza alabilirsiniz. Şimdilerde kare olanlarını da yapıyorlar. Kare olanları görünce, kare olanı dikmek daha kolayken neden bu şekilde oval olarak ortaya çıkmış diye düşündüm, şeklinden dolayı anne rahmine benzediğini yorumladım. Bir de küçük ölçülerde yapılıyor, anne karnında bebek dar yerde malum, bebeğe onu mu hatırlatıyor acep diye de ek bir tahmin yürüttüm. Malum bizde de kundak geleneği var, aynı durumdan ötürü. Belki bilmeyenler vardır, kundak bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlarmış. Tabi bunun aksini savunanlar da var.
Bunlar benim çıkarımlarım tabi, doğrusun…

Bulut Yastık Yapımı / Dikimi

Arkadaşımın bebesi için yaptıydım. Burası benim için yaptıklarımın günlüğü gibi. Gerçi biraz tembelim ayda yılda bir paylaşıyorum.

Kalıp:

Yaptığım yastığın kalıbını A4 kağıtlarına çıktı alabilecek şekilde çıkardım. Belki büyük yapmak isteyen olur diye büyük şekilde de çıkardım. İki ayrı pdf nin biri benim yaptığım ölçülerde, diğeri ise benim yaptığımın iki katı büyüklüğünde.  Kalıpları isteyenler yorum yapabilirlerse maillerine göndereyim. İsterseniz benim gibi kendiniz de çizebilirsiniz tabi.

Gerekli malzemeler;
* Kalıp ölçüsünde kumaş; kumaş cinsi polar, normal pamuklu kumaş, pazen kullanılabilir. Kumaşın rengi illa beyaz olmasına gerek yok, renkli renkli yapılabilir.

* Boncuk silikon (Gramını bilmiyorum ama göz kararı alabilirsiniz çok gitmiyor)
* İnce keçe
* İşleme ipi


Yapılışı:
1.    Öncelikle gazeteye kalıp çıkardım, kendim çizdim.
Kumaşa yerleştirip kalıbı kumaşa çizdim, çizgiden 1'er cm bırakarak kumaşı kestim. Aynı işlemi tekrar yaptım. İki parça hazırlanmış kumaşımız oldu.…

Dalgıç Kumaş Nedir, Neler Dikilir

Dalgıç Kumaş Nedir? Dalgıç kumaş 1. Kalite ipliklerden üretilen nano teknoloji nefes alabilen sentetik bir kumaş türüdür. Dayanıklı ve vücudu saran özelliğiyle birçok kıyafet üretiminde tercih edilmektedir. Esnek yapısıyla şık bir görüntü sağlamaktadır. Baskı ve boyama yapılabilen bir kumaş türüdür.

Olumlu Yönleri; 
Çok kolay şekil alır, vücuda yapışmaz ve vücudu toparlar. Bir beden küçük gösterdiği için ayrıca tercih edilir. Veeee ütüyü hiç sevmem diyenlere müjde bu kumaş neredeyse hiç ütü istemiyor.

Olumsuz Yönleri;
Maalesef tamamıyla sentetiktir. Pamukludan başka giymem diyenlere önerilebilecek bir kumaş cinsi değildir ve ter çekme özelliği hiç yoktur .
Buna rağmen duruşu muhteşem olduğu için yaz aylarında bile, özellikle ince olanları, çok fazla rağbet görür.

Dalgıç Kumaştan Neler Dikilir? Dalgıç kumaşlarda öncelikle bilmeniz gereken farklı kalınlıklarda çeşitleri olduğudur.

Dik ve kabarık durmasını istediğiniz bir model çalışacaksanız puf dalgıç yada sünger dalgıç diye adlandırılan…