Ana içeriğe atla

Sürpriz Yumurtlayan Yastık, Yumurtlayan Pike Yapılışı, Dikimi

Taşınıyoruz :) Aşağıdaki siteden devam edeceğim efenim, içeriği burdan henüz kaldırmıyorum, ama yeni adresten bakarsanız memnun olurum, güncellemeleri, yeni yayınları vs orda yapacağım.


http://kumaskagitmakas.com/surpriz-yumurtlayan-yastik-pike-yapilisi-dikimi/



sürpriz yastık, yumurtlayan yastık, yumurtlayan pike nasıl dikilir
Sürpriz yastık, yumurtlayan pike

Bu defa oğluma yaptığım ciciyi paylaşacağım. Yumurtlayan Yastık veya Sürpriz yastık da deniyor, Yumurtlayan pike de deniyor artık hangisini biliyorsanız. Çok cici bir fikir.

Sürpriz yastık, açılınca pike veya yorgan olan, içine alt açma bezi ve yastık koyulan bir set. Olayın orjinalliği, dışardan yastık gibi görünmesi, fermuar açılınca içinden farklı parçalar çıkması. Misafirlikte, yolculuklarda hem hijyen hem de bebeğinizin alışkın olduğu ortamı sağlaması açısından güzel bir fikir.

Yalnız ben bu fermuarlı olma olayını sadece taşımada kolaylık olsun, misafirlikte portatif uyku seti gibi olsun diye değil de toparlaması kolay olduğu için de sevdim. Katlayıp kaldıracağınızda düzenli bir görüntü sağlıyor.

Piyasadaki ölçülerden biraz da büyük tuttum ölçüsünü. Sürpriz yastığın açılmış halini hep 75x95 ölçülerinde rastladım. Ben standart bebek pikesi ölçülerinde, yani 100x120, yapmayı tercih ettim, azıcık büyüdüğünde de örtünebilsin kerata :-) Ebatlar konusunda özgürsünüz efenim, sonuçta kumaş sizin bebek sizin hayat sizin :-) ama biraz büyükçe yapmak daha güzel olanı sanki. Malum pike kumaşları epey pahalı, yapmışken değsin biraz kullanabilsin.

Yapılışını detaylandırdım, umarım anlaşılır olmuştur.
İşte Sürpriz Yastık yapılışı;

sürpriz yastık, yumurtlayan yastık, yumurtlayan pike dikimi
Sürpriz yastık dikimi, yapılışı anlatımlı

Malzemeler:

102x122 ölçülerinde pikelik kumaş
102x122 ölçülerinde akfil, poplin veya nevresimlik pamuklu herhangi bir kumaş
(dikiş payları için fazladan 2 cm ekledim. 1 cm dikiş payı verdim, siz isterseniz 1.5 cm de verebilirsiniz; 1.5cm için yani toplamda 3 cm eklemeniz gerekecek)

47x72 ölçülerinde yastığın kapalı halindeki görünecek olan desenli kumaş (dikiş payları için yine 2 cm ekledim.)

1.5 mt fermuar

İsteğe Bağlı: Aplike için renkli renkli kumaşlar, iplikler
Kenarlarını süslemek için fisto, dantel vs kullanılabilir.

Not: Pike yerine metrelik elyaf da kullanabilirsiniz. Hatta elyafı iki kat yapıp kalın yorgan, battaniye gibi de yapabilirsiniz. Bebek eşyalarında ben pamuklu kumaşlar tercih etmeye çalışıyorum, elyaf terletebiliyor. Yine de seçenek olarak belirtmek istedim.

Fotoğraftaki adım numaralarına göre detaylandırma işlemine geçeyim efenim..

1. ve 2. Adım:
Her ne yapacaksam öncesinde kumaşları yıkayıp ütüleyip sonrasında kesiyorum, bunda da öyle yaptım. 30 derecede en kısa programı calistirdim. Kumaşlar bazen çekebiliyor, tedbir olarak yıkıyorum.

3. Adım:
47x72 ölçülerindeki, pike kapalıyken üstte kalacak olan kumaşa aplike işlemi yaptım. Desenli istediğiniz bir kumaş kullanabilirsiniz. Süslemeler hayal gücünüze kalmış.

Aplike yapmak isterseniz de aplikeleri nasıl yaptığımla ilgili paylaşıma burdan ulaşabilirsiniz.

4.  ve 5. Adım:
Sürpriz yastığın üste gelecek kumaşına fermuar dikilecek, kolaylık olsun diye kenarlardan içeriye 1'er cm ütüledim. Beşinci resimde görüldüğü üzere kumaşın orta hizasını belirlemek için ortadan katlayarak da ütüledim. Yani kumaşın katlanmış hali 45x35 ölçülerinde oldu.

6. Adım:
Sürpriz yastığın yapılışında en çok merak edilen kısma geldi sıra, sürpriz yastığın fermuarı nasıl dikiliyor.
Tamamen içgüdüsel çalışıyorum ben :-) Amacım, pike açık olduğunda üstte fermuar kısmının eğilip bükülmemesi, fermuarın başlangıç yerlerinde potluk olmamasıydı. Sonuç başarılı oldu.

Beşinci adımda kumaşın ortasını ütüleyerek belirlemiştik. Fermuarı tam ortaya gelecek şekilde yerleştirdim (Metal kısmını kenara doğru yaklaştırınca tam ortaya denk gelmesine özen gösterdim). Biraz da fermuarın ucundan fazlalık bırakarak, resimdeki gibi, diğer uca kadar fermuarı kumaşa iğneledim.
yumurtlayan pike fermuar dikimi
Sürpriz yastık fermuar dikimi 1

7. Adım:
Fermuar ayağını makineye takarak, diktim. Köşeleri bolca iğneledim ki düzgün olsun. Bir de dikine iğnelerseniz dikerken iğneyi çıkarmanıza gerek kalmıyor.
Köşeleri dikerken düzgün olması açısından yavaş yavaş diktim. Fermuarın her iki kenarından da kumaşın diğer ortasına bi kaç cm kalana kadar diktim. Tam ortasına kadar dikmedim çünkü fermuarın bitiş yerini ayarlayacağım.

yumurtlayan pike fermuar dikimi 1
Sürpriz yastık fermuar dikimi 2

8. ve 9. Adım:
Fermuarı kapadım, biraz bırakarak fazlalık fermuar kısmını kestim. Fermuarı açtım ve resimdeki gibi üst üste gelecek şekilde uçları iğneledim, tam kumaşın orta kısmı hizasında elimde birbirine tutturdum. Sonrasında da makineyle kumaşın üstünden düz olarak diktim.

yumurtlayan yastık pike fermuarı nasıl dikilir
Sürpriz yastık fermuar dikimi 3

10. ve 11. Adım:
Şimdi gelelim yumurtlayan-sürpriz yastığımızın fermuarının diğer tarafını ayarlamaya. Açılınca kumaş düz olacak şekilde fermuarı ayarladım ve iğneledim. Resimde görüldüğü üzere arkası üçgen gibi oldu. Sonra da elimde ucunu sabitledim. Yine açıldığında düz olmasına gayret göstererek, makine de fermuarla kumaşı diktim. Yanaşabildiğim kadar fermuarın her iki tarafından da dikiverdim. Zorlu kısım bitmiş oldu.

yumurtlayan yastık yumurtlayan pike fermuarı nasıl dikilir
Sürpriz yastık fermuar dikimi 4

12. Adım:
Pek adım sayılmaz ama :) yine de detaylar benim için önemli. Hazırladığımız parçayı ütüledim, pikenin üstüne montelenecek, işimiz düzgün olsun dimi :-)

13. ve 14. Adım:
Pikemizi ve diğer içe gelecek kumaşımızın ön yüzlerini birbirine iliştirerek kenarlardan 1cm içerden diktim, içini dışarı çevirebilmek için bir alan bıraktım. Fazlalık kısımları makasla temizledim, köşeler düzgün olsun diye üçgen şekilde fazlalıkları kestim. Sonrasında içini dışa çevirdim ve açık bıraktığım kısmı elimde diktim.

15. Adım:
Kenarları iyice düzelterek pikeyi ütüledim.

16. Adım:
Ben sürpriz yastığımın pikesinin kenarlarına fisto veya dantel geçmek istemedim. Piko çekmeyi tercih ettim. Sizin tercihiniz dantelden yanaysa bu aşamada kenarına dantelinizi veya fistonuzu dikmelisiniz.

Pikeden kestiğim fazlalık kumaşlar üstünde öncelikle desen denemesi yaptım, aplikemde sarı da vardı turuncu da vardı. Her iki renkle de desenler denediğimde turuncuyu sevdim ve turuncu da karar kıldım. Siz de böyle bir şey yapacaksanız öncelikle bir numune üstünde denemenizde fayda var, direk kumaşa yaptığınızda beğenmezseniz uğraşınız çok olur, bazen de son pişmanlık fayda vermez :-)

3 cm kadar içeriden, seçtiğim iplik ve desenimle piko geçtim.

yumurtlayan pike dikilişi
Sürpriz yastık dikimi

17. ve 18. Adım:
Sürpriz yastığımızın üstüne gelecek olan fermuar diktiğimiz parçayla pikemizi buluşturma zamanı. Kumaşı pikeye üstten alttan, sağdan soldan tam ortalayacak şekilde yerleştirdim ve iğneledim. Genellikle, fermuarı gizlemek için sanırım, bu kısma dantel dikiyorlar. Eğer dantel dikecekseniz bu aşamada dantelinizi de parçanızın üstüne iğnelemeniz, sonrasında makinede dikmeniz gerekiyor.
Ben tercih etmedim. Fermuar ayağını takarak yine kenarlardan piko çektim.

Aşağıda benim yaptığım pike ölçülerinde, kumaşı nasıl konumlandıracağimizi gösterdim. Farklı ölçüde yapacaksanız uzun kenarla uzun kenarı, kısa ile kısayı eşleştirip ortalayınız efenim.

Yumurtlayan/Sürpriz yastık içine takım olarak alt açma bezi / minderi ve yastığı da koyuyorlar. Bu takımın alt açması ile yastığını yapmadım henüz, ama onlar standart, daha önce paylaşmıştım yapılışlarını. Alt açma ve yastığın bitmiş halinin ölçüleri aşağıdaki görselde mevcut, ölçüleri buraya göre yaparsınız, yapılışlarına buradan  ulaşabilirsiniz.
sürpriz yastık dikilişi
Sürpriz yastık, yumurtlayan pike ölçüleri, kalıbı

Yumurtlayan/Sürpriz yastık pikemiz bitti, vatana millete oğluma hayırlı olsun :-)

yumurtlayan yastık dikimi
Sürpriz Yastık
Sürpriz Yastık

sürpriz pike dikilişi
Sürpriz Yastık

yumurtlayan yastık, yumurtlayan pike
Sürpriz Yastık, Yumurtlayan Pike

Sürpriz Yastık, Yumurtlayan Pike
Sürpriz Yastık, Yumurtlayan Pike

Popular Posts

Baby Nest / Bebek Yuvası Yapılışı

Taşınıyoruz :) Aşağıdaki siteden devam edeceğim efenim, içeriği burdan henüz kaldırmıyorum, ama yeni adresten bakarsanız memnun olurum, güncellemeleri, yeni yayınları vs orda yapacağım. http://kumaskagitmakas.com/baby-nest-yapls/




Minnak yiğenim Kerem'imiz için kardeşceğizimin abla bana bundan yapar mısın demesiyle haberim oldu varlığından, Güzel de oldu :)  Bu amacla ise baslayip ayni kumasla alt açma bezi ve emzirme yastigi da yaptim.
Bebek yuvası, baby nest, kuş gözü diye adlandırılan mini bebe yatağı. Bebeğin gece yatakta yanınıza aldığınızda ezilmemesini sağlıyor. Tabi yatak gibi de kullanabilirsiniz. Salonda mutfakta bebeğinizi yanınıza alabilirsiniz. Şimdilerde kare olanlarını da yapıyorlar. Kare olanları görünce, kare olanı dikmek daha kolayken neden bu şekilde oval olarak ortaya çıkmış diye düşündüm, şeklinden dolayı anne rahmine benzediğini yorumladım. Bir de küçük ölçülerde yapılıyor, anne karnında bebek dar yerde malum, bebeğe onu mu hatırlatıyor acep diye de ek bir tahm…

Dalgıç (Scuba) Kumaş Nedir, Neler Dikilir

Dalgıç Kumaş Nedir?Dalgıç kumaş diğer adıyla Scuba kumaş 1. Kalite ipliklerden üretilen nano teknoloji nefes alabilen sentetik bir kumaş türüdür. Dayanıklı ve vücudu saran özelliğiyle birçok kıyafet üretiminde tercih edilmektedir. Esnek yapısıyla şık bir görüntü sağlamaktadır. Baskı ve boyama yapılabilen bir kumaş türüdür.

Olumlu Yönleri; 
Çok kolay şekil alır, vücuda yapışmaz ve vücudu toparlar. Bir beden küçük gösterdiği için ayrıca tercih edilir. Veeee ütüyü hiç sevmem diyenlere müjde bu kumaş neredeyse hiç ütü istemiyor.

Olumsuz Yönleri;
Maalesef tamamıyla sentetiktir. Pamukludan başka giymem diyenlere önerilebilecek bir kumaş cinsi değildir ve ter çekme özelliği hiç yoktur .
Buna rağmen duruşu muhteşem olduğu için yaz aylarında bile, özellikle ince olanları, çok fazla rağbet görür.

Dalgıç Kumaştan Neler Dikilir? Dalgıç kumaşlarda öncelikle bilmeniz gereken farklı kalınlıklarda çeşitleri olduğudur.

Dik ve kabarık durmasını istediğiniz bir model çalışacaksanız puf dalgıç yada sünger …

Kanaviçe Harf Şablonları

Kanaviçe harf şablonlarını bu sayfada toparlamaya çalışacağım, umarım yardımcı olur. Resimleri tıklayıp büyütebilir, telefonunuza veya bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Sayfa daha hızlı açılsın diye resimlerin önizlemelerini ekledim. Şablonlara tıklayıp büyük hallerini görebilirsiniz. Beğendiğim şablonları eklemeye çalışıyorum.

Bu arada unutmadan, kendiniz de harflerle farklı şablonlar oluşturabilirsiniz. Aşağıda sizin için oluşturduğum örnek ekledim.  Bu konuyla ilgili yazım için tıklayınız.



Ayrıca herkes faydalansın diye belirtmek istiyorum;
Malum kanaviçe genellikle muline veya işleme iplikleriyle işleniyor. Muline iplikler Türkiye'de DMC marka ile daha çok biliniyor. Ebay, aliexpress gibi sitelerde bu ipliklerin DMC marka olmayanları çok daha uyguna satılıyor. Fikir edinmeniz adına aşağıdaki linkte bilgilendirme ve ürün linkleri paylaştım. Bir göz atabilirsiniz.
Muline İplikleri uyguna nerden temin edebilirsiniz bilgisi için tıklayınız efenim.

Herkese selamlar:-) Yorumlarınız…